Ana Sayfa Güncel 8 Temmuz 2022 434 Görüntüleme

Okul Tıraşı (2021)

Yılın gerçekten en çok heyecan yaratan yerli filmleri arasında olan Okul Tıraşı Berlin Film Festivali‘nden geldi. Burada yaralan panorama bölümünden ödül ile dönen Okul Tıraşı filmi yılı içerisinde pek çok farklı festivalde dolaşarak çeşitli ödüller kazanmaya devam etti. Ülkemizde düzenlenen Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde büyük bir ödül de dahil pek çok farklı ödül kazanması film için beklentileri oldukça yükseltti.

Yusuf Doğu Anadolu’da yer alan bir yatılı okulda kalan ilkokul öğrencisi olarak filmde karşımıza çıkıyor. Şehirden oldukça uzakta karlar içerisine gömülmüş bu yatılı okulda oldukça katı yönetim hükümleri sürüyor. Adeta bir askeriye havasını esintilerini yansıtıldığı film de bir nevi Yusuf’un hayat hikayesi ele alınıyor. Yusuf’un en yakın arkadaşı olan Memo’nun bir okul gününde hasta bir şekilde uyanması ilk etapta kimsenin ilgisini çekmiyor. Ancak hastalığın şiddeti müdür ve öğretmenler tarafından anlaşılması ile okulda bir panik havası hakim olmaya başlıyor. Okul yönetimi bir yandan şehirden bu durum için destek sağlamaya çalışırken diğer bir yandan ise kendi küçük sırlarının derdine düşerek üstlerini kapatmaya çalışıyor.

Okul Tıraşı filminin izleyiciyi bir avucunun içerisine aldığını söyleyebiliriz. Filmin yönetmeni olan Ferit Karahan bizzat kendisini de yatılı okullarda çocukluğunun geçtiğini ve tamamen doğal gözlemleri ile bu gerçekçiliği filme ve izleyeceği aktarmaya çalıştığını dile getiriyor. Oldukça sade ve basit gözüken konu üzerinden sürükleyici ve çok katmanlı bir bürokrasi eleştirisi çıkarmayı başarmış.

Kaynak: https://www.filmizlelike.com/

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.