Ana Sayfa Ekonomi 29 Temmuz 2021 374 Görüntüleme

Çin atık ithalatını durdurdu, BAE çöplerini yakmaya karar verdi

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), artan çöp yüküyle başa çıkmak için dünyanın en büyük atıktan enerji üretim tesislerinden birini inşa ediyor.

ÇÖP SORUNU ORTAYA ÇIKTI

Atık ithal eden Çin’in bu ithalatı durdurması ve Türkiye gibi atık ithal eden bazı ülkelerde çevrecilerin baskıları nedeniyle çöp ihracatının geleceği sallantıda. BAE gibi çöp ihraç eden ülkeler de mevcut çöp sorununu çözmek için yeni yollar geliştirmeye çalışıyor.

Türkiye’de geçtiğimiz haftalarda çıkan bir genelge ile atık ithalatı durdurulmuş ardından da tekrar serbest bırakılmıştı.

BAE ise tüm bu gelişmeler nedeniyle ülkesinde biriken çöpü tasfiye etmek için atık yakarak enerji üreteceği tesisler inşa etmeye karar verdi. Ancak bu yol da karbon salınımı tehlikesi barındırıyor.

1,1 MİLYAR DOLARA MÂL OLACAK

Dubai, enerji üretmek için çöp yakacak tesisi için yaklaşık 1,1 milyar dolarlık maliyet öngördü. Bunun dışında Şarika Emirliği’nde de bir tesisin faaliyete geçeceği bildirildi.

Projeler tamamlandığında ise tesisler, şu anda BAE tarafından üretilen atığın yaklaşık yüzde 60’ını işleyebilecek.

BÖLGEYE YAYMAK İSTİYORLAR

Bloomberg’in aktardığına göre, Çevre yönetim şirketi Bee’ah CEO’su Khaled Al Huraimel, komşu Suudi Arabistan da dahil olmak üzere bölgede daha fazla atıktan enerji tesisi inşa etmek istediklerini söyledi.

KARBON SALINIMI TEHLİKESİ VAR

Projeye taraftar olan kesimler enerji tesislerinin çöplüklerin birikmesini önlediğini ve enerji ürettiğini iddia ederken, çöplerin yakılması atmosfere ısı tutucu sera gazlarının salınmasına neden oluyor. Şuan dünyadaki çöplerin yalnızca yüzde 11’i yakılıyor.

Atık yönetim şirketi Bee’ah, bu proje ile birlikte çeşitli yeşil alanlar yaratacağını, 120 megavatlık bir güneş enerjisi tesisi kuracağını, ayrıca çöp kamyonlarına yakıt sağlamak için çöpten hidrojen üretileceğini belirtiyor.

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.