Ana Sayfa Ekonomi 10 Mart 2021 394 Görüntüleme

ABD’nin şubat enflasyonu beklentiler yönünde yüzde 0,4 arttı

ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), şubatta aylık yüzde 0,4 ve yıllık yüzde 1,7 artış gösterdi.

Buna göre, Amerikalı tüketicilerin yaşam maliyeti, şubatta bir önceki aya kıyasla yüzde 0,4 arttı. Bu dönemde TÜFE verisi, piyasa beklentileriyle paralel bir seyir izledi. TÜFE, ocakta ise aylık bazda yüzde 0,3 artmıştı.

YILLIK ARTIŞ YÜZDE 1,7 ARTTI

Ülkede tüketici fiyatları, şubatta yıllık bazda da yüzde 1,7 artarak beklentiler dahilinde gerçekleşti. Şubat 2020’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşan yıllık enflasyon, ocakta yüzde 1,4 artış kaydetmişti.

EN YÜKSEK ARTIŞ AKARYAKITTA GERÇEKLEŞTİ

Geçen ay en yüksek fiyat artışı yüzde 9,9 ile akaryakıt kaleminde meydana geldi. Benzin fiyatlarına ilişkin endeks aynı dönemde yüzde 6,4 artarken, genel olarak enerji kalemi şubatta yüzde 3,9 yükseldi. Gıda fiyatlarına ilişkin endeks ise yüzde 0,2’lik artış kaydetti.

PİYASANIN BEKLENTİSİ AYLIK YÜZDE 0,2 YILLIK İSE 1,4  ARTMASI YÖNÜNDEYDİ

Değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE ise şubatta aylık yüzde 0,1 arttı. Çekirdek TÜFE’ye ilişkin piyasa beklentileri bu dönemde yüzde 0,2 artması yönündeydi.  Çekirdek enflasyon, yıllık bazda ise yüzde 1,3 artarak beklentilerin altında kaldı. Söz konusu verinin yüzde 1,4 artması bekleniyordu.

FED, GEÇİCİ BİR ARTIŞ BEKLEDİĞİNİ AÇIKLAMIŞTI

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, 4 Mart’ta yaptığı bir konuşmada, ekonomideki toparlanmayla enflasyonda geçici bir artış görülebileceğini belirtmişti.

Powell, “Ekonomi toparlanırken, enflasyonun baz etkileriyle yükselmesini bekliyoruz. Bu, fiyatlar üzerinde biraz yukarı yönlü baskı yaratabilir.” değerlendirmesinde bulunmuştu. Fed Başkanı Powell, enflasyonda geçici bir artış görülmesi halinde “sabırlı” olacaklarını kaydetmişti.

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.