Ana Sayfa Güncel 12 Aralık 2022 193 Görüntüleme

Vatandaş asgari ücretten umutsuz: Kısa sürede eriyecek…

Kamera: Ali Selim YAMANLI

Doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak ise tüm vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücreti belirleme çalışmalarında süreç devam ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliğinde, 7 Aralık’ta ilk toplantısını yapan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ikinci toplantısını 14 Aralık’ta yapacak.

Süreç devam ederken rakamlar da yavaş yavaş telaffuz edilmeye başlandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın anketine göre vatandaşların beklentisi 7 bin 845 lira.

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, ‘kırmızı çizgilerinin’ 7 bin 785 lira olduğunu belirtti.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, asgari ücretin 13 bin 200 lira olmasını talep etti.

CHP’nin asgari ücret teklifi ise 10 bin 128 lira…

Türk-İş’in açıkladığı verilere göre, kasım ayında açlık sınırı 7 bin 786 TL, yoksulluk sınırı ise 25 bin 365 TL oldu. Yani dile getirilen asgari ücret tutarlarının tamamı, yoksulluk sınırının çok çok aşağısında… Türk-İş ve Bakanlığın telaffuz ettiği rakamlar ise açlık sınırında….

İstanbul Bakırköy’de yurttaşlara mikrofon uzattık, “Sizce asgari ücret ne kadar olmalı?” diye sorduk. Vatandaşların büyük çoğunluğu asgari ücretin en az 9-10 bin lira olması gerektiğini ancak bu rakamın da dertlerine tam olarak derman olamayacağını düşünüyor.

Verilen yanıtlar şöyle oldu:

“ÇOCUKLARIM SİMİT İÇİN AĞLADI AMA ALAMIYORUM”

Sıdıka Bartan: “Sayın Cumhurbaşkanımız etrafına verdiğinin çeyreğini bize verse, ülkece mutlu olabiliriz. İki meyve suyu, iki simit alsam neredeyse 24-30 liram gidecek… Haftada iki gün çocuklara bunları alsam…? Asgari ücretin en az 10 bin lira olması lazım. (Bakanlığın asgari ücret anketine ilişkin) O parayla kendileri bir geçinsinler, bir 20 yıl daha başta kalsınlar… Bütün ülkeyi satmışlar, geri kalanı da biz yaşayalım diyeceğim ama yaşamayacağız… (Çocuklarını göstererek) Bak simit için ağlıyorlar. Vallahi alamıyorum. Giderken de ağladı, dönerken de ağlıyor… Ben şimdi ne yağacağım? Hesap yapıyorum, iki simit-iki meyve suyu aldığımda yaklaşık 24-30 lira gidiyor… Gerçekten çok kötü bir durumdayız.”

“EVDE İKİ, ÜÇ KİŞİ ÇALIŞIRSA VE ASGARİ ÜCRET 10 BİN LİRA OLURSA ANCA YETER”

Yüksel Kaya: “Benim beklentim 10 bin lira civarında olması. Çünkü açlık sınırı zaten 7 bin 786 TL. Aslında 11-12 bin lira olmalı ama daha gerçekçi olması için 10 bin diyorum. O da bir evde iki, üç kişi çalışırsa anca yeter.”

“ÜLKE REZİL DURUMDA”

Beyazıt Akarsu: “10 bin liranın altında olmaması lazım, en az 10 bin lira olması lazım. Çünkü buradaki kira fiyatları en az 6-7 bin lira. (Bakanlığın anketine ilişkin) 6-7 bin lira kira olan bir yerde nasıl 7 bin liralar ile geçinilecek? Bir de mutfak masrafı… Ülke şu anda çok rezil bir durumda.”

“10 BİN LİRA DA, 30 BİN LİRA DA OLSA BİR ŞEY DEĞİŞMEZ…”

İsmet Bey: “Asgari ücret 10 bin lira da olsa, 30 bin lira da olsa bir şey değiştirmez… Bana göre asgari ücretin 30 bin liradan aşağı olmaması lazım. Seçim zamanı geldiğinde oy kullanacak olan biziz. Artık milletin uyanması lazım.”

“YA ENFLASYONU DÜŞÜRMELERİ YA DA MAAŞLARI ONA GÖRE AYARLAMALARI LAZIM”

Nebahat Hanım: “Ben bir emekli olarak maaşımın en az 9 bin lira olmasını bekliyorum. Ya bu enflasyonu çözmeleri lazım ya da (maaş olarak) kimseyi mağdur etmemeleri lazım.”

“ÇÖZÜMÜ YETKİLİLERDEN BEKLİYORUZ”

Can Deniz: “En az 10 bin lira olması lazım ama altında kalacak muhtemelen. 10 bin olsa bile yeterli olmaz… Çözümü bilmiyoruz ama yetkililerden bekliyoruz…”

“EĞER YETERLİ ZAMMI YAPMAZLARSA SONUCUNU SANDIKTA GÖRÜRLER”

Volkan Durmaz: “Asgari ücret en az 8 bin 500 – 9 bin lira bandında olursa insanlar biraz daha refah içerisinde yaşar. (Zam gelmezse) Eğer yapmazlarsa sonuçlarına kendileri katlanır. Onlar da neyin ne olduğunu çok iyi biliyorlar. (Zamı) Verirse, (oyu) alır. Vermezse ‘bay bay’ derler…”

“ASGARİ ÜCRET ZAMMI KÜÇÜK ESNAFI ÇOK ZORLAYACAK”

Menderes Toprak: “7 bin 500 – 8 bin lira arası uygundur. Yetmez, yetmesi için en az 10 bin lira olması gerekiyor ama bir taraftan da iş verenleri düşünmek lazım. Küçük esnaf çok zorlanacak. Zaten işler düştü. Dolayısıyla asgari ücret artışı gerçekten bizleri zorlayacak. Çözümü hükümet düşünmeli.”

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.