Ana Sayfa Güncel 12 Aralık 2022 170 Görüntüleme

‘İstismara düğün’ yaptılar, gazetecilere saldırdılar…

Türk Ceza Kanunu’nda ‘cinsel istismar’ olarak değerlendirilmesine rağmen bazı aileler küçük yaştaki çocuklarını evlendirmeye devam ediyor. Bu durumu haberleştirmeye çalışan gazeteciler ise hedef gösteriliyor, yer yer saldırıya uğruyor.

6 yaşındaki kız çocuğunun evlendirildiğini haberleştiren gazeteci Timur Soykan için linç kampanyası başlatılıp tutuklanması istenmişti. Önceki gün de bir başka muhabir ve kameraman ‘istismara düğün’ yapanlar tarafından linç edilmek istendi. Polis, gazetecileri havaya ateş ederek kurtardı.

Olay önceki gün Esenyurt’ta yaşandı. 15 yaşındaki çocuğun 19 yaşındaki erkekle evlendirildiği ihbarı üzerine polis ekipleri, düğüne baskın düzenledi. Düğün sahipleri ile polis arasında arbede yaşanırken, kalabalık güçlükle sakinleştirildi. Kimliğine bakarak gelinin 15 yaşında olduğu tespit eden ekipler, gelin ve damat ile birlikte aile üyelerini de ifadeleri alınmak üzere karakola götürdü.

Bu sırada Show Ana Haber muhabiri Hazan Çeliksoy ve kameraman Hakan Mecit de, salona giderek düğünü haberleştirmek istedi. Fakat kamerayı gören gelin ve damadın yakınları, muhabir ve kameramana saldırdı.

Polis ekipleri, havaya ateş açarak gazetecileri kalabalığın saldırısından kurtardı. O anlar kameralara yansıdı. Yaşanan olayla ilgili Türkiye Gazeteciler Cemiyeti “Çocuk istismarını haberleştiren gazeteciler görevlerini yapıyor!” açıklaması yaptı. Olayla ilgili 2 kişinin gözaltına alınıp ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldığı öğrenilirken diğer şüphelilerin tespiti için çalışmaların sürdüğü bildirildi.

Poliste ifadesi alınan 15 yaşındaki kızın babası, evliliğe onay vermediğini ancak kızını kaçtığı için evlendirdiklerini savundu.

TÜRK CEZA KANUNU NE DİYOR!

Hukukçular 18 yaştan küçüklerin evlendirilmesinin kanunda nasıl değerlendirildiğini SÖZCÜ’ye anlattı.

Avukat Mehmet Zengin Türk Ceza Kanunu’nun, istismar konusunda kademeli olarak bir görüşü benimsediğine dikkat çekerek şunları söyledi:

“TCK, 0-15 yaş arasında, cinsel ilişki rızasını, hukuki rıza olarak ve bunu meşrulaştıran bir rıza olarak tanımıyor. Çocuk, rıza olarak anlaşılabilecek bir beyan verse dahi cinsel dokunulmazlığı ihlal etmek ‘cinsel istismar’ suçunu oluşturuyor.

Rıza; cebir, tehdit, hile ile alınmışsa, 15-18 yaş arası için de ‘cinsel istismar’ olarak değerlendirilir ve istismar olarak vasıflandırılır.

15-18 yaş arası durumda ise Medeni Kanun’un pozisyonu var. 16 yaş söz konusu ise, belli kriterler ve ‘hakim’ onayı ile bir evlilik gerçekleştirilebiliyor. 17-18 yaşta ise, evlilik hukuken taraf rızası ile aile onayı alınmadan gerçekleştirilebiliyor.”

ACİLEN 16-17 YAŞ İSTİSNALARI KALDIRILMALI

Avukat Süreyya Kardelen Yarli ise şunları söyledi:

“Türk Ceza Kanunu’nda evlenmek için 18 yaşın doldurulması gerekiyor. Ama iki istisna bulunuyor: ‘17 yaşını doldurdum evlenmek istiyorum’ derse velinin yazılı izni, velisi yoksa yasal vasinin yazılı izni gerekiyor. 16 yaşta ise ‘olağanüstü hal’ durumunda mahkemeye başvuruluyor.

Eskiden onay çıkıyordu ancak şimdi çocuk ve ergen psikiyatristine yönlendiriliyor. Rapor gelirse, mahkeme kabul ediyor. Artık çocuk ve ergen psikiyatristleri de bu konuda daha bilinçli olduğu için ‘evlenebilir’ şeklinde rapor yazmıyor. Acilen 16-17 yaş istisnası kaldırılmalı. Bu istisnalar çocuk istismarının önünü açan istisnalar.

“RIZAM VAR DESE DAHİ SUÇ”

Çocuk, 15-18 yaş grubu arasındaysa ve zorlama olmadan cinsel ilişkiye girdiyse de suç oluşuyor. Buna ‘cinsel istismar’ demiyoruz, ‘reşit olmayanla cinsel ilişki’ diyoruz. Mağdur daha sonra şikayetçi olursa soruşturma açılabilir. Anne ve babanın şikayetçi olması geçerli değil. 15 yaşın altındaysa, ‘rızam var’ dese dahi, ‘cinsel istismar’ suçu oluşuyor. Her ülkede bu yaş sınırı var ancak farklılıklar gösteriyor.”

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.