Bu detaylı inceleme yazısını daha anlaşılır kılmak üzere öncelikle yazının önemi, ilk yazı fontlarının ortaya çıkışından bahsetmek yerinde olacaktır.
Yazı Neden Önemlidir? İlk Yazı Fontlarını İcat Eden Kimdi?
Bir insan yazı ile düşüncelerini ve duygularını başkalarına aktarma gücü elde edebilmektedir. Yazı kağıtlarla ve elektronik ortamlarla veri depolamayı mümkün kılmaktadır. Bir fikrin ya da düşüncenin resmiyet kazanabilmesinin şartı da yazıya dökülmesidir. Yazı bilginin nesiller boyunca aktarılmasını sağlayan en önemli öğe olmuştur.
Tarihi milattan önce 3200’lere kadar dayanmaktadır. Fontların gelişmesi ise milattan sonra yaklaşık 1450’lerde Johannes Gutenberg’in mekanik hareketli bir baskı icat etmesi ile olmuştur. İlk fontun 202 karakterden oluştuğu bilinmektedir ve bu font ile Avrupa’daki ilk kitaplar basılmıştır.
İkinci font ise İncil basımında kullanılmıştır, bu font 300 karakterden oluşmuş ve yine Gutenberg tarafından yaratılmıştır. Fontlar başlangıcından beri basılı yayınlar için her zaman çok önemli olmuştur. Ancak günümüzde insanlar kâğıttan okuma yapmaktan, ekrandan okumaya doğru çok hızlı bir geçiş yapmıştır.
İnternetin hayatımıza girdiği 20.yy’ın sonlarından itibaren insan yaşamında her alanda değişimler gözlenmiştir. Bu değişikliklerin bir kısmı iyi bir kısmı kötü olmasına rağmen internet doğru amaçlar için kullanıldığında hayatı kolaylaştırmaktadır.
Hayatın internette yaşandığı günümüzde internet sayfalarının daha fazla ilgi çekmesi, verilmek istenen mesajın doğru verilmesi kaygıları farklı fontlarda yazılar yazılmasını sağlamıştır.
Font sanatçıları marifetlerini ortaya koyarak sürekli yeni fontlar oluşturmaktadır. Bu nedenle mevcutta kullanılan bitmap font download edilebilen font sayısını tespit etmek kesinlikle mümkün değildir. Milyonlarca font olma olasılığı söz konusudur.
Fontlar Nasıl Hazırlanır?
Fontların oluşmasının ilk adımı tipografi yani yazı düzenleme işlemidir, yazı üzerinden gerçekleştirilen tüm tasarım işlemleri tipografiyi oluşturmaktadır. İkinci adım ise typeface işlemidir. Typeface yazı yüzü olarak bilinen işlemdir ve bu işlem bir yazının eğik, ince, orta, kalın olarak bir araya getirilen yazıların kategorize edildiği aşamadır.
Son aşama tasarımı yapılmış yazı yüzü yanı typeface ailesi hazırlanış olan bu tasarımların bilgisayara yüklenme aşamasıdır. Bu tasarımları bilgisayarlara, tabletlere, telefonlara yükleyebilmek için dijital hale getirilen dosyaya font denilmektedir.
Fontlar Kaça Ayrılır?
En temelde fontları serifli fontlar ve serifsiz fontlar olarak ayırmak mümkündür. Verilmek istenen mesaja göre bu fontlardan hangisinin kullanılacağı belirlenmektedir.
Genel olarak yazı fontlarının kullanılmasında yazıların kısa ve uzun oluşu bir etki yaratmaktadır. Eğer hazırlanacak olan yazı kısa bir yazı ise bu durumda tırnaksız fontların kullanılması uygundur. Var olan tırnaksız fontların yanı sıra font bulma sayfalarından sans serif font download yaparak farklı fontlar bulmak da mümkündür.
Eğer bir yazı uzun bir yazı olacaksa bu durumda tırnaklı fontların kullanılması gerekmektedir. Çünkü tırnaksız fontlar belirli bir süre sonrası gözleri yorabilmektedir. Bu nedenle okuma metinlerini içeren gazete, dergi, blok yazılarında tırnaklı fontların kullanılması daha uygundur göz alıcı tırnaklı fontlara serif font download yapıp ulaşılabilmektedir.