Ana Sayfa Güncel 29 Mart 2022 492 Görüntüleme

Tercüme büroları hakkında en çok merak edilenler!

Dillere göre iş yoğunluğu merak edilenlerden en önceliklisidir.
Bu soruyu farklı açılardan ele almakta fayda gözükmektedir.

Büronun mevcut lokasyonu:

Oldukça kozmopolit bir şehir olan İstanbul’da Turist veya göçmenlerin uğrak yeri olan lokasyonlarda yer alan bürolar genellikle İngilizce tercüme ve Arapça tercüme ile meşgale olurlar. Bu durum Turist veya Göçmenlerin ağırlıklı olarak hangi coğrafyalardan geldiği ile de ayrıca alakalıdır.

  • Büronun  ilişikte olduğu sektör veya alanlar : Bir büro ağırlıklı olarak Rusya veya Almanya’ya ticaret yapan şirketler ile ilişki içindeyse doğal olarak Rusça ve Almanca tercüme oranı yüksek olmaktadır. Dünyanın ortak dil olarak kullanmasından dolayı İngilizce çeviri talebide ağırlıklı olarak yine kendisini hissettirir.
  • Ortalama Bürolardaki İş yükü Dağılımı ise : Genellikle sırası ile İngilizce, Almanca, Arapça, Rusça ve Fransızca olarak sıralanmaktadır. Dillerin fiyatları farklı olsada tercüme fiyatı hesaplama şekli standarttır.

Yeminli tercüme ile Noter tasdikli tercüme arasındaki fark nedir?

 

Yeminli tercüme, Noterden ilgili dili bildiğini ispat eden resmi dökümanlarla birlikte noter huzurunda yapılan yemin ile resmiyete dökülen bir belgedir. Dolayısıyla edilen bu yemin ile birlikte noterden alınan yemin belgesi ile tercüme yapan kişiye yeminli tercüman denilir.

Noter tasdikli tercüme ise Yukarıda anlatılmış olunduğu gibi bu yeminli tercüman resmi belgesini aldıktan sonra yaptığı tercümenin noter tarafından tasdik edilmesi ile ortaya çıkmaktadır.

Dolayısıyla Yeminli tercüme ve noter tasdikli tercüme bir birinden farklıdır.

Yeminli tercümanın yaptığı her tercüme Yeminli tercümedir. Yapılan bu tercüme notere ibraz edilmek suretiyle tasdik edilmesi halinde ise Noter tasdikli yeminli tercüme halini alır.

Tercüme bürosunda yapılan her tercüme yeminli tercüme midir?

Tercüme bürosu tarafından teslim edilen tercümeler altında ıslak kaşe ve imzalı olarak verilirse evet yeminli tercüme olmaktadır. Kaşe vurulmadan alınan tercümeler ise sadece tercüme olmaktadır.

Aposdil tasdiki ile ilgili çokça gelen sorulara cevap ?

ürkiye’den yurtdışına çıkacak her belge aposdil tasdiki alınarak çıkar, Yurtdışından Türkiye’ye gelen her yabancı belgede Yurtdışından aposdil tasdiki yaptırılarak getirilir. Bazı ülkeler Aposdil tasdiki kapsamı dışındadır ve bu ülkeler arasında yapılan evrak sirkülasyonunda Valilik tasdiki denilen tasdik ile evraklar ülkeler arası dolaşıma gider. Bu ülkelerin tam listesi Aposdil tasdikine üye ülkeler aratması ile kolayca elde edilebilir.

Tercüme Büroları Noter görevi görür mü ?

Tercüme büroları noter görevi görmeyip, sadece yukarıda ki yeminli tercüme ve Noter tasdikli tercüme arasındaki farklar kısmında da anlatıldığı gibi dolaylı bir ilişki içindedir.

Herkes tercüme bürosu açabilir mi ?

Vergi mükellefi olabilen herkes tercüme bürosu açabilir. Bunun önünde yasal bir engel bulunmamaktadır.
Başlıcalarını dile getirdiğimiz tercüme bürolarıyla ilgili bilinmeyenler kısmında en çok sorulan sorulara cevap vermeye çalıştık.

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.