Ana Sayfa Güncel 12 Ekim 2021 441 Görüntüleme

Gayrimenkul Sektöründe Satılık Ev Talepleri

Gayrimenkul sektöründe daire fiyatları gün geçtikçe yükseliyor. 2021 yılının ilk 6 ayında Türkiye’de 553.000’e yakın konut satılmış, günde ortalama 3 bin 71 ev demek. Gayrimenkul satışlarının inişli çıkışlı bir grafiği olmasına rağmen, ülke genelinde konut talebi hala yüksek.

Pandemi ile satışlardaki yavaşlamada en büyük etken yüksek kredi faiz oranları ve artan inşaat maliyetleri olarak ifade ediliyor. Tüm bunlara rağmen 2021 yılının ilk 6 ayında Türkiye’de her dakika ortalama 2.13 konut satıldı.

Genel tabloya bakıldığında 6 aylık dönemde en fazla gayrimenkul satışı 108 bin 51 konut satışı ile İstanbul’da gerçekleşti. Ayrıca Türkiye’de ilk 6 ayda tüm konut satışlarının %19,54’ü İstanbul’da yapıldı. İstanbul’da satılık daire arayanların ise hala talepleri karşılanmış değil.

İstanbul da gayrimenkul sektörü açısından oldukça talep gören bir şehirdir. İstanbul’a verilen bu değer, şehrin tarihi yapısı, doğal güzellikleri, mimari gibi sanat dallarındaki çeşitlilik gibi birçok faktöre dayanabilir. İstanbul’daki bu değerli şeyler, şehri yabancı ve yerli yatırımcılar için oldukça cazip kılıyor. Şehirdeki bölgelerin sayıları ve bu bölgelerin bütçeye ve satın alınan gayrimenkullere etkisi de İstanbul için önemli bir faktör.

Hatta yabancı yatırımcılar, İstanbul’da ev, daire, ofis ve villa tipi konut satın alarak Türkiye’de gayrimenkul sektörüne girmeyi hedefliyor. İstanbul’da bölgelere göre farklılık gösteren yatırımlar, yatırımcılar için getiri açısından da bazı değişiklikler gösteriyor. Bölgenin konumu ve erişilebilirliği gibi faktörlere bağlı olarak bazı bölgelerin daha karlı olduğu açıktır.

2021 yılının ilk 6 ayında Türkiye’de toplam 552 bin 810 konut satıldı. Bu süreçte en fazla konut satışı 134.731 konut satışı ile Haziran ayında gerçekleşmiş. İstanbul, Ankara ve İzmir satılık daire fiyatları da bundan etkilendi.

Özellikle kamu bankalarının konut kredisi oranlarını biraz düşük seviyede tutması Türkiye emlak piyasasını canlı tutuyor. Rakamlar detaylandırıldığında, yılın ilk yarısında saatte ortalama 128, dakikada ise 2.13 konut satıldı.

2020’de ise 1.500.000’a yakın konut satıldı. Pandemi döneminde devlet bankalarının düzenlediği düşük faizli, ertelemeli konut kredisi kampanyasının ülkedeki konut satışlarını büyük ölçüde etkilediği biliniyor. Pandemi süresince kiralık villa taleplerindeki artışı da hatırlamakta fayda var.

Özellikle Türkiye’de yeni konutlarda %0,64’e, ikinci el konutlarda ise %0,74’e indirilen 15 yıl vadeli kredi faizleri sayesinde gayrimenkul satışlarında patlama yaşandı.

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.