Ana Sayfa Güncel 20 Temmuz 2021 348 Görüntüleme

Kruvaziyer Limanı Nedir?

Seyahat amaçlı belirli bir rotada ilerleyen ve lüks denilebilecek bir hizmet kapasitesine sahip olan büyük yolcu gemilerine Kruvaziyer gemiler denir. 1960’lı yıllardan başlayarak günümüze kadar gelen kruvaziyer turizminin amacı geminin eğlence maksatlı kullanılmasıydı. Ulaşım ikinci plandaydı. Genelde 180-200 metre uzunluğunda olan ve 600-700 yolcu kapasitesine sahip olan bu gemilerde yüzme havuzları, tiyatrolar, restoranlar ve çok lüks kabinler vardır.

Okyanus, kumsal ve güneşe dayalı geleneksel seyahatlerden bıkmış kişiler için kruvaziyer yolculuğu alternatiflerden biridir. Bu seyahat türü, ziyaretçilerin istedikleri rahat, güvenli ve alternatif rotayı seçmelerine olanak tanır.

Bu gemiler, eğlence tesisleri, alışveriş merkezleri, balkonlu kabinler, barlar, restoran hizmetleri, okuma, dinlenme, spor ve terapi merkezleri, tiyatrolar, kütüphaneler, konferans salonları, uydu iletişimi ile 4-5 yıldızlı bir yüzen otel gibidir. Yüzen şehirler gibi gemilerde kendi günlük gazeteleri ve dergileri olabilir.

Daha önce belirlenen bir limandan başlayan Kruvaziyer yolculuğu, belirlenmiş rota üzerinden hareket ederek yolculuğunu başka bir limanda tamamlar. Kuzey Amerika, Güney Amerika ve tropikal adalar kruvaziyer turizmi alanında her zaman lider konumda olmuştur. Önümüzdeki 20 yılda Akdeniz Havzası’nın hızlı yükselişinin daha da hızlı olacağına inanılıyor.

Kruvaziyer limanları bu nedenle en az gemiler kadar önemlidir. Türkiye’nin de son yıllarda başı çekmiş olduğu kruvaziyer limanları oldukça hit bir noktaya ulaşmış durumda. 2020 yılında en çok kruvaziyer gemini yanaştığı Türk limanları arasında Kuşadası, Marmaris ve Çeşme gibi deniz turizminin yüksek olduğu yerler yer almaktadır.

İstanbul’da yapımı tamamlanmak üzere olan Galataport Projesi kapsamındaki Galataport İstanbul Limanı ile her yıl 25 milyon ziyaretçi, yaklaşık 7 milyon turist ve 1,5 milyon gemi yolcusu beklenmektedir. Limanın aynı anda 3 yolcu gemisi ve günde yaklaşık 15.000 yolcu ağırlama kapasitesine sahip olması bekleniyor.

Karaköy’de açılan bu kruvaziyer limanı Türkiye ve İstanbul için büyük bir önem taşıdığını söyleyebiliriz. Galataport Kruvaziyer limanı sayesinde İstanbul turistlerin uğrak ve vazgeçilmez bir noktası olacak.

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.