Ana Sayfa Güncel 15 Ocak 2024 70 Görüntüleme

Fındık Yağının Faydaları ve En İyi Kullanım Şekilleri

Fındık yağı, kavrulmuş ve sıkılmış iç fındıklardan elde edilen hoş bir bitkisel yağdır. Katıldığı tariflere zengin, topraksı, hafifçe kavrulmuş bir aroma ve tereyağını andıran bir tat katmakta kullanılır. Dünya çapında ünlü Fransız mutfağında gurme yağı olarak kabul edilen fındık yağı, güçlü lezzet profiline ek olarak bütünsel sağlığı destekleyen bir dizi fayda sunmaktadır. Makro ve mikro besinler bakımından zengin içeriği, hem fiziksel sağlığı destekler hem de cildi ve saçları güzelleştirir. Fındık yağının faydalarını ve hayatınıza kolayca dahil edebileceğiniz en iyi kullanım yöntemlerini size anlattık!

Fındık yağının besin değerleri

Fındık yağı genellikle tekli doymamış yağlardan ve E vitamini içerir. Tekli doymamış yağlar, kolesterolü dengelerken kalp sağlığını destekleyen özelliklere sahiptir. E vitamini ise hücresel sağlığı destekleyen güçlü bir antioksidandır.

Bir yemek kaşığı fındık yağının içerdiği tüm besin ve kalori değerleri aşağıda verilmiştir:

  • Tekli doymamış yağ: 10 gram
  • Çoklu doymamış yağ: 3 gram
  • E vitamini: 4.3 miligram (Günlük değerin yüzde 23’ünü tek başına karşılar.)
  • Omega-6 yağ asitleri: 3 gram
  • Doymuş yağ: 1 gram
  • Kolesterol: 0 miligram
  • Sodyum: 0 miligram
  • Karbonhidrat: 0 gram
  • Protein: 0 gram

Kalori: 120

Fındık yağının sağlığa olan katkıları

Fındık yağı, hücresel sağlık, dolaşım sistemi ve cilt/saç sağlığı olmak üzere üç temel alanda bedensel sağlığı destekler.

Hücresel sağlık

En küçük yapı taşımız olan hücrelerimiz, kendi faaliyetlerinin yanı sıra güneşin zararlı ışınları gibi çeşitli çevresel etkenler altında serbest radikal isimli atıklar üretir. Bu atıklar, kendi savunma sistemimiz içinde; vücudumuzda sentezlenen antioksidanlar tarafından nötralize edilir. Eğer sahip olduğumuz antioksidanlar serbest radikal miktarına karşı yetersiz kalırsa, oksidatif stres ortaya çıkar. Oksidatif stres, hücresel seviyeden başlayarak bütünsel sağlığı yavaş yavaş etkiler. Kronik hastalıklara yakalanma riskini artırır ve yaşlanma sürecini hızlandırır. Oksidatif stresi azaltmanın en iyi yolu, bu açığı kapatmak yani antioksidan açısından zengin bir beslenme düzenine sahip olmaktır.

Fındık yağı, çok iyi bir antioksidan kaynağı olup hücrelerimizi hasardan korumaya yardımcı olur. İçerdiği E vitamini, fenolik bileşikler ve flavonoidler bir araya gelerek oksidatif stresin zararlı etkilerini en aza indirmek için çalışır. Aynı zamanda, bedenin var olan savunma sistemini güçlendirir. Fındık yağı, günümüzde bilişsel hastalıklar dahil olmak üzere birçok rahatsızlıkla ilişkilendirilen bedensel enflamasyonu düşürmeye de yardımcı olur.

Kalp sağlığı

Tekli doymamış yağ asitleri, kandaki kötü kolesterolü (LDL) düşürmeye ve iyi kolesterolü (HDL) artırmaya yardımcı olur. Fındık yağı da tekli doymamış yağ asitleri, özellikle oleik asit açısından zengindir. Yapılan bir araştırmaya göre, LDL’nin düşürülmesi, kan lipid değerlerinin iyileştirilmesi ve bedensel enflamasyonun azaltılması konusunda fındık, diğer tüm kuru yemişlere kıyasla daha etkilidir. Bu nedenle, beslenme düzeninde fındık yağına yer vermek, kalp sağlığını korumak ve dolaşım sistemi hastalıklarına yakalanma riskini azaltmak için çok iyi bir seçenektir.

Deri ve Saç Sağlığı

Fındık yağı topikal olarak kullanıldığında son derece etkili bir deri ve saç bakım aracıdır. Hafif yapısı nedeniyle cilde ve saça sürüldüğünde hızla emilen fındık yağı, içinde bulunan yüksek E vitamini seviyesi ile bir nemlendirici olarak işlev görür.

Fındık yağı cildin nem dengesini korumasına, elastikiyetinin ve dolgunluğunun artmasına yardımcı olur. Antioksidanlar ve sağlıklı yağlar bakımından zengin olması sayesinde cilt bariyerini onarır. Bu da akne, kuruluk, kızarıklık gibi cilt sorunlarının hafifletilmesine ve cilt dokusunun iyileştirilmesine destek olur. Serbest radikallere karşı antioksidan etkisi gösterdiği için fındık yağı, ince çizgilerin, kırışıklıkların ve lekelerin hafifletilmesine yardımcı olabilir. Aynı zamanda hassas ve tahriş olmuş ciltleri yatıştırarak ciltteki enflamasyonu azaltabilir.

Fındık yağının cilt üzerindeki avantajları, saç derisinde de gözlemlenir. Zengin besin değeri sayesinde fındık yağı, saç köklerini besler. Saçların daha güçlü ve sağlıklı bir şekilde uzamasına yardımcı olur. Aynı zamanda saç derisine nemi hapsettiği için saç telleri daha parlak ve yumuşak olur. Fındık yağının antibakteriyel ve antifungal özellikleri, saç derisindeki kaşıntı, dökülme ve kepek gibi problemlerin hafifletilmesine katkıda bulunabilir.

Fındık yağının kullanımı

Fındık yağının avantajlarından yararlanmak için onu beslenmemize veya cilt ve saç bakımımıza ekleyebiliriz. Optimal sonuçlar için kullanılan fındık yağının kaliteli bir üretim sürecinden geçtiğinden ve herhangi bir katkı maddesi içermediğinden emin olmalıyız.

Beslenme için fındık yağı:

  • Fındık yağı, sirke, limon, baharatlar ve taze otlarla harika bir uyum içerisinde olduğu için lezzetli salata sosları ve dip soslar hazırlamak için kullanılabilir.
  • Fındık yağı, pişmiş sebzelerin, makarnaların ve ızgara etlerin üzerine gezdirilerek yemeklerin lezzetini vurgulayabilir.
  • Hafif tatlı fındık aroması nedeniyle kek, kurabiye, pasta ve ekmek tariflerinde değerlendirilebilir.

Saç ve cilt bakımında fındık yağı:

  • Temiz ve kuru cilde masaj yaparak uygulanabilen fındık yağını avucunuza birkaç damla alın.
  • Cilt bakımında kullanılan diğer serumlarla karıştırılarak daha etkili bir yüz yağı elde edilebilir.
  • Fındık yağı, makyaj temizleyici yerine kullanılabilir.
  • Saç uçlarına uygulanan fındık yağı, saçların daha parlak ve pürüzsüz görünmesine yardımcı olabilir ve elektriklenmeyi azaltabilir.
  • Saç derisine masaj yaparak uygulanan fındık yağı, kuruluk, kızarıklık ve döküntüyü hafifletebilir.

Saç ve cilt bakımına eklenen fındık yağının öncelikle ciltte test edilmesi; kolda küçük bir bölgeye sürülerek herhangi bir alerjik reaksiyona neden olup olmadığının kontrol edilmesi önerilir.

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.