Ana Sayfa Güncel 20 Ağustos 2022 408 Görüntüleme

Okey Oyna

Türkiye’de çok sevilen ve her yerde karşılaşabileceğimiz okey oyunu teknolojinin gelişmesiyle birlikte okey oyunu da teknolojik mecralara geçiş yaptı. Artık okey oyna siteleri ya da uygulamalar üzerinden okey oynayabiliyoruz. Klasik bir okey oynamak için ihtiyaç olan ıskata yani ahşap düzenek, okey taşları ve zar olmadan kolayca okey oynamak aslında çok daha kolay oluyor. Okey oynamak için her seferinde kişi sayısını tamamlama derdi de ortadan kalkıyor. Tabii klasik şekilde okey oynamayı seven ve müptelası olan kişiler de bulunuyor. Ama biz, sizlere online okey nasıl oynanır adım adım anlatacağız.

Okeyde 106 tane oyun taşı bulunur. Taşların üzerinde 1 ve 13 dâhil olarak sayılar bulunur. Bu taşlar dört renkten oluşur: kırmızı, yeşil, sarı ve siyah. Her renk iki taşta bulunur ancak iki taşta herhangi bir rakam bulunmaz, özel simge bulunur. Bunlar sahte okey taşları yani jokerdir. Öncelikle zar atılır ve oyuna kimin başlayacağına bu yöntemle karar verilir. Yine zar atılır ve taşlar beş gruba ayrılır. Belirlenen gösterge taşın bir üst rakamı ve aynı rengi okey taşıdır. Her oyuncuya 14 taş dağıtılır ve dağıtan oyuncu sağındaki oyuncuya 15 taş verir, bu taş okey taşıdır. 15 taşı olan oyuncu, oyunu başlatır. Bu oyuncu taş almaz, ortaya bir taş atar. Sağındaki oyuncuyla birlikte oyuncular ya bir taş çeker ya da bir önceki oyuncunun attığı son taşı alır. Bu şekilde oyuncular per sayılarını ardışık olarak en az üç en fazla dört tane olacak şekilde dizerler. Örneğin: 5-5-5, 2-3-4-5, 11-12-13-1 gibi. Oyunun amacı oyuncu taş çektikten sonra elindeki taşların toplamının 14 sayısına ulaşmasıdır. Oyun turlamaya devam edilir ve herhangi bir oyuncu 14 sayısına ulaşırsa oyuncu elini açar. El açmak için oyuncunun elinde aynı numaralı üç veya dört set olmalıdır. Elini açan oyuncu “Okey dışarıda” diyerek destenin üzerine 15. okey taşını bırakır.

Mobil Okey Oyna

Mobil okey oyna seçeneği için öncelikle bir mobil okey uygulaması indirmeli veya internet tarayıcınıza okey oyna yazmalısınız. Oyuna kayıt olmak için kullanıcı adı ve şifre belirlemelisiniz. Uygulamaya giriş yaptıktan sonra istediğiniz veya uygulamanın sizi yönlendirdiği okey odasına giriş yaparak oyuna başlayabilirsiniz.

Taşlar uygulama tarafından otomatik olarak dağıtıldığında oyun başlar. Her oyuncuya 14 adet taş dağıtılır. Oyunu başlatacak oyuncuya 15 tane taş verilir. İlk oyuncu taş çekmeden elimdeki 15. taşı sağ tarafındaki oyuncuya gönderir. Sonraki oyuncu isterse taş çeker, istemezse taş almadan devam eder. Bu şekilde saatin tersi yönde yani her oyuncu sağ tarafındaki oyuncuya doğru el vererek oyun devam eder. Oyuncular sıraları geldiğinde isterlerse ortadan taş alır isterlerse de bir önceki oyuncunun taşını alır. Oyun bu şekilde devam eder. Ortaya atılan taş oyuncunun işine yaramayacağını düşündüğü taştır. Iskataların üzerinde en az üç taşla ardışık sırayla taşlar dizilir. Örneğin: 1-2-3, 4-5-6, 10-11-12-13 gibi en az üç en fazla dört tane taş dizilmelidir. Perlerin yani grupların toplamı 14 olana kadar oyun devam eder. 14 per sayısına ulaşan ilk oyuncu kazanır ve oyun bitti butonuna tıklayarak oyunu tamamlar.

Oyunda bulunan iki okey taşı da aynı oyuncunun elinde bulunursa bu okeylerden birini dışarı atar ve kendi tercihiyle diğer okeyle oyuna devam edilir. Oyun normal seyrinde devam eder, okey turlanır. Okey elinde bulunan ve 14 per sayısına ulaşmış oyuncu “Okey dışarıda” diyerek oyunu tamamlar. Böylece çifte okey turlanmış olur.

Okeyde puanlama yapmak için öncelikle bir sayı seçilir ve bu sayı başlangıçta herkesin puanı olur. Genel olarak puan olarak 20 seçilir. Daha sonra puanlar kurallara göre düşmeye başlar. Herhangi bir oyuncunun puanı sıfırlanana kadar oyun devam eder. El bitiren oyuncunun puanı sabit kalır diğer oyunculardan puanlar bitiş türüne göre eksiltilir. Oyunda puanı düşen oyuncu kaybetmez tam tersine kazanır. Bu nedenle okey, puan düşmeli bir oyundur. Örneğin sıradan bir taşla oyun bittiyse puan değeri 2 iken, okeyli bitiş olursa elin puan değeri ikiye katlanır.

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.