Ana Sayfa Ekonomi 8 Nisan 2022 689 Görüntüleme

Emekliler, ek zam talebi için Ankara’ya yürüyecek

Geçim sıkıntısı çeken emekliler, haklarının iyileştirilmesi ve zamların geri alınması talebiyle Ankara’ya yürümeye hazırlanıyor. Emekliler, açlık sınırının altında olan maaşların artırılması ve enflasyon artışı karşısında maaşlarına yüzde 60 ek zam talep ediyor.

Ülkemizdeki 13 milyonu aşkın emeklinin 8 milyonu 3 bin liranın altında aylık alıyor. Açlık sınırının yarısını ancak alan emekliler var. Emekliler, az maaşlara ve zamlara karşı 16 Nisan’da Ankara’ya yürüme ve miting düzenleme kararı aldı.

Talepleri ise şunlar:

– Emeklilerin sendikal hakları önündeki engeller kaldırılsın.

– Zamlar geri alınsın

– Yılda dört maaş tutarında ek ödeme yapılsın.

– Maaşlara ilk aşamada yüzde 60 yeni bir artış yapılsın.

“ZAMLAR, EMEKLİLERİ AÇLIKLA BAŞ BAŞA BIRAKTI”

Ankara mitinginin çağrıcısı Tüm Emekliler ve Emekliler Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Zeynel Abidin Ergen, emekliliğin devletin bir lütfu değil hak olduğunu söyleyerek emeklilerin darboğazda yaşamaya çalıştığını anlattı:

* Büyümeden refah payı emeklilere verilmiyor. Buna karşılık, temel gıda mallarındaki yüzde 100’den, yüzde 200’e varan artışlar, elektrikte ve doğalgazda yapılan fahiş artışlar, akaryakıtta gün aşırı fiyat artışları emeklileri açlıkla baş başa bıraktı.

* Defalarca basın açıklaması ve imza kampanyası yaptık. Hatta taleplerimizi on binlerce imzayla TBMM başkanlığına sunduk. Hiçbir yanıt alamadık. İktidardan sorunlarımıza ciddi bir yaklaşım göremedik.

“Asgari ücret artışı, üç ayda alım gücünü kaybetti” diyen Ergen, “Kesinlikle Temmuz’da asgari ücret güncellenmeli ve bizim öngörümüze göre en az yüzde 60 artırılmalıdır. Aynı oranda bir artışı biz emekliler de istiyoruz. Talebimiz en düşük emekli maaşının da açlık sınırının üstüne çıkarılması ve güncellenmiş asgari ücretin altında olmaması” diye konuştu.

EMEKLİLER, EKMEK KUYRUKLARINDA VE PAZARLARDA

Ekmek kuyruklarında, pazarların kapanış saatlerinde emeklilerden geçilmediğine dikkat çeken Ergen, “Pazar artıklarını çekine çekine toplayan çok sayıda emekliye rastlamak mümkün. Faturalarını ödemek için son varlıkları yüzüklerini satan emeklilerin isyanını görmemek, duymamak mümkün mü? İktidar, emeklileri sadakalarla oyalayıp süreci yönetmeye çalışıyor. Bir nevi üretimden düşmüş posa muamelesi yapıyor. Bu durumu tersine çevirmek için çabalıyoruz” dedi.

Ergen’e göre çözüm için yapılacak yegane şey ise örgütlenmek. Sendika, şu sırada birçok parti ve sivil toplum kuruluşuyla da görüşme içerisinde. Miting sonrası da emekli maaşlarının artırılması için çalışmaya devam edeceklerini söylüyorlar.

16 Nisan’da Ankara’da miting yapacak olan emekliler, 15 Nisan 13.00’de de İstanbul Kadıköy’de buluşarak yürüyüşü başlatacak.

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.